KADIN OLMAYI KUTLAYAN TEK FESTİVAL
UNESCO’ya bağlı Uluslararası Şiir Organizasyonları içinde yer alan, “FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali” bu yıl beşinci kez, 1-3 Ekim 2021’de, Kartal Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenecek. “Küresel Bir İnsanlığın Şafağında” manifestosuyla yola çıkan…
Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali,1-3 Ekim tarihleri arasında beşinci kez düzenlenecek. Ana temasını kadın, kadın sorunları, kadının her türlü halini içeren durumlar olarak tanımlayan düzenleyiciler, festivali cinsiyetçi ya da salt feminist bir festival olmamakla birlikte Türkiye’de bir ilk olarak tanımlıyorlar. Kadın temalı şiirleriyle, kadın, erkek, LGBT, her dilden, cinsten, dinden, ırktan ve milletten şair bu etkinliğe katılıyor.
Dünyanın Şairleri Uluslararası FeminİSTANBULKadın Şiiri Festivali’ne Geliyor
Bu yıl festivalin organizasyon komitesinde Hilal Karahan, Emel Koşar, Dilruba Nuray Erenler ve Ayça Erdura var. Danışma kurulunda Zeynep Altıok Akatlı, W. B. Bayrıl; teknik yardım ekibinde Mengü Bahadır Bayrıl, Canan Çelik, Eser Ceran Erdi yer alıyor. Festival, dünyanın her yerinden gelen şairleri ağırlamaya devam ediyor. Hindistan, Peru, Bolivya, İran, Arap ülkelerinin her biri, İtalya, İspanya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Almanya, Fransa, ABD, Macaristan ...’dan gelen şairler kendi ülkelerindeki kadınların sorunlarını şiirle dile getiriyor; birlikte çözüm üretmeye çalışıyor ve ulusal kıyafetleriyle şiir okuyorlar.
FeminİSTANBUL’da Yıllar, Temalar ve Manifestolar
2016: “Anadiline Karşı Kadın Dili”
2017: “Tuzun Sınırları”
2018: “Birlikte Çeşitlilik”
2019: “Şiir Şiddeti Yener”
2020: Pandemi nedeniyle yapılamadı…
2021: “Küresel Bir İnsanlığın Şafağında”
Küresel Bir İnsanlığın Şafağında
Bu yılki temayı festival direktörü Op. Dr. Hilal Karahan bir şöyle açıklıyor: “Pandemi hepimize bir gerçeği gösterdi. Şairlerin kadim zamanlardan bildiği bir gerçeği; insan ve insanlığın evrensel kaderi birbirine bağlıdır. Kapitalizmin tüm yabancılaştırma düzeneklerine karşı, insan kendini sadece insanlıkta gerçekleştirir. Tek başına ne kadar değerli olursak olalım, o değer insanlıkla buluşmuyorsa, anlamsızdır. Bir süredir büyük hayallerimizden, küresel düşlerimizden vazgeçmiştik. Küçük ve kimi konforlu günlük hayat ritüellerimizle bizim olanı korumaya çalışarak geçiyordu günlerimiz. Pandemi hepimize, bir kez daha büyük insanlık ailesinin birbiriyle nasıl derin ve kopmaz bağlara sahip olduğunu gösterdi. Bu süreç biz insanlığın yaratıcısı kadınlar için iki kat daha zor geçti. Evler, çocuklar, yaşlılar, hastalar... Her şeyi yeniden düzenleyip, organize edip yönetmek bir kez daha omuzlarımıza yüklendi. Yılmadık, yılmayacağız elbet. Yaşasın insanlık, yaşasın insanlığın yaratıcısı kadınlık!”
Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali, UNESCO’ya bağlı WFP (World Festival of Poetry-Dünya Şiir Festivali), WPM (World Poetry Movement-Dünya Şiir Hareketi) ve Kartal Belediyesi tarafından resmi olarak destekleniyor. Etkinlikleri tüm dünyaya duyuruluyor.
FeminİSTANBUL Onur Ödülü Arzu Çerkezoğlu’na Verilecek!
Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin açılış seremonisi 2 Ekim 2021 Cumartesi günü, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde yapılacak. Bu yıl festivalin onur ödülü Arzu Çerkezoğlu’na verilecek.
Festivalin yabancı şair konukları Asma Al Haj (Filistin/Ürdün), Darya Heidari (İran), Islom Tojimuhammad (Özbekistan), Malak Sahioni Soufi (Suriye/İngiltere), Natasa Bajic (Sırbistan), Vadim
Terekhin (Rusya), Valentin Iacob (Romanya). Festivalin ev sahibi şairleri Ali Günvar, Ali Mustafa, Arife Kalender, Ayça Erdura, Aydan Yalçın (Mersin), Bedros Dağlıyan, Berna Olgaç, Bircan Çelik (Ankara), Canan Çelik, Cihan Oğuz, Dilruba Nuray Erenler, Emel Koşar, Erkan Kara, Ertuğrul Özüaydın (Ankara), Eser Ceran Erdi, Fatma Aras (İzmir), Gülümser Çankaya, Halil İbrahim Özcan, Halime Yıldız (Bursa), Hamid Ahmadzade (Azarbeycan), Haşim Hüsrevşahi (Kdz.Ereğli), Hilal Karahan, Hüseyin Alemdar, Gülsüm Cengiz (Altınoluk), İkbal Kaynar, İsmail Biçer, İsmail Cem Doğru, Levent Karataş, Malik Enes Gümüşlü, Melahat Babalık, Muhammed Abdullah Yanarateş, Mustafa Fırat, Muzaffer Özdemir, Nalan Çelik, Neslihan Yalman (İzmir), Nilay Özer, Niyazi Yaşar, Nurduran Duman, Nur Saka, Okan Yılmaz, Oya Uysal, Pelin Batu, Pelin Özer, Pınar Doğu, Ramazan Parladar, Salih Bolat, Sema Güler (Ankara), Serap Aslı Araklı, Seval Arslan (Manisa), Seval Candar Karadeniz, Sezen Çiğdem, Süreyya Akçay (Bursa), Şeyda Üzer, Taherey Mirzayi Saeidabad (Ankara), Turgay Kantürk, Türkan Yeşilyurt (Sinop), W. B. Bayrıl, Volkan Hacıoğlu, Yiğit Kerim Aslan, Zeynep Aliye.
2021 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi
Kartal Belediyesi’nin desteğiyle hazırlanan ve editörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan’ınyaptığı “2021 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi”, konusu kadın olan, kadın sorunlarına şiirle dikkat çekmeyi hedefleyen bir şiir antolojisi serisidir. Antolojinin kapsamı hakkında Karahan şunları söyledi: “Türkiye’den ve tüm dünyadan 152 şair katıldı. Çevirileri ben, Cem Yavuz, Ayten Mutlu, Volkan Hacıoğlu, Mehmet Hakkı Suçin, Uğur Büke, Taherey Mirzayi Saeidabad, Eser Ceran Erdi ve Mesut Şenol yaptık. Bu antoloji serisiyle Türkiye’de bir ilke imza attık. Bundan sonraki yıllarda da devam etmesini arzuluyoruz.”